De kwekerij

Kwekerij "de Oude Aa" ligt in het buitengebied van Deurne, tegen het plaatsje Vlierden.
Deurne is een gemeente met ongeveer 32000 inwoners en  bijna 12000 ha groot. Wie het over Deurne heeft denkt al gauw aan De Peel, dit is een natuurgebied dat voor een groot deel in deze gemeente ligt, maar er is meer natuurgebied. Ook het Zandbos met het buntven, de Liesselsebossen en natuurlijk ook De Bikkels een bosgebied dat tegen de kwekerij aan ligt.

de oude AaHier  ziet u een foto van de oude aa , een riviertje dat tussen de Bikkels en de kwekerij in stroomt. Aan dit riviertje heeft de kwekerij z`n naam te danken. Tussen het riviertje en de kwekerij, na de coniferen op de foto, ligt nog een groenstrook die met een paddenpoel en weelderige planten groei tot een prachtige natuurstrook is uitgegroeid. Waar aan de water rand de groene kikkers en vuurbuiksalamanders vaak waargenomen zijn.

 

 

 

 

 

containerbedden

De kwekerij is ongeveer 3,2 hectare groot, waarvan 1,2 hectare kas en 1,5 ha buiten teelt. Voorheen werden er ook nog planten in de vollegrond geteelt, maar naarmate er meer vraag kwam naar containerplanten is de vollegrond verdwenen en zijn er containerbedden voor in de plaats gekomen.

 

 

 

Daf truck met trailerDoordat we enkele jaren geleden kas ruimte tekort kwamen hebben we op een kleine afstand van de kwekerij een kas kunnen huren ( wat we nog steeds doen ). Deze kas is ongeveer een halve hectare groot en wordt gebruikt voor het afkweken van diversen soorten planten in p9 en voor het kweken van moerplanten.

Omdat het een paar kilometer naar deze kas ( in het buitengebied van Ommel ) is, hebben we sinds een paar jaar een vrachtwagen met trailer, voor het vervoer van planten van en naar de kas. We werken veel met deense karren, deze gaan er 29 in.

 

 

stekruimteVoor ons is het niet alleen het opkweken van planten, maar ook het ver meerderen er van. Dit gebeurt bij ons altijd dmv stek. Jaarlijks wordt er ongeveer 2,5 millioen stek gemaakt. Een deel hiervan wordt verkocht en een groot deel wordt gebruikt voor eigen teelt. Natuurlijk bewortelen niet alle stekken die gemaakt worden, maar er zijn soorten bij die voor 99 % geworteld zijn.

Voor het stekken is een aparte ruimte gemaakt met koelcel, voor het optimaal in conditie houden van de stek. Als de stek verwerkt is, worden deze gestoken en onder tunnels gezet in een deel van de kas, dat voorzien is van bodemverwarming.

stek tunnels

Na het stekken worden de jongeplanten opgepot, de laatste jaren hebben we alleen nog maar Mayer potmachines gebruikt. De meeste opgepotte planten worden in een tray gezet, deze worden dmv een heftruck (Prins) met pottenvork naar de opkweek plaats gereden.

Mayer potmachinePrins heftuck met pottenvork

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor het oppotten wordt sinds lange tijd ( meer dan 25 jaar ) gebruik gemaakt van potgrond van Legro. Door goede samenwerking is er een perfecte grond uit gekomen waar door wij een goede kwaliteit planten kunnen kweken.