Het milieu

Ook in de boomkwekerijsector wordt steeds meer aandacht besteed aan het milieu. 

Hiervoor zijn er ook speciale keurmerken, wij doen wel aan milieu bewust kweken, maar hoeven daar naar onze mening niet speciaal voor gecertificeerd te zijn. 

Zo hebben we de laatste jaren de gewasbeschermingsmiddelen drastisch verminderd en de middelen die we nog hebben zijn milieuvriendelijker en we gebruiken ze als het echt niet anders kan. Doordat de kwekerij omgeven is door veel natuur, komen de natuurlijke bestrijders van veel plagen over naar onze teelt en verminderen of bestrijden een aantasting.

electrobuggy

 

Voor het vervoer van de planten op de kwekerij wordt steeds vaker gebruik gemaakt van electro karren en wel in de vorm van golfbuggies. Deze rijden veel schoner dan de minitractoren die eerst gebruikt werden en ze zijn zeker zo gemakkelijk te bedienen.

 

 

 

 

 

De planten die in potten staan hebben veel meer water nodig dan planten in de vollegrond, de buffer is veel kleiner. Bij ons staat alles in pot en we hebben dus ook grote hoeveelheden water nodig.

 containervelden

Op de 3,5 hectare grond die de kwekerij groot is, valt per jaar ook een grote hoeveelheid water, bijna al het water wordt opgevangen in buffersloten en wordt terug gepompt in bassins. De buffersloten zijn meer dan 2000 m3 groot, de bassins zijn ook nog eens 2000 m3 groot. We kunnen dus grote hoeveelheden water opslaan. Ook als we water geven op de planten, wordt het overtollige water opgevangen in deze buffer, zo recirculeren we al het water.

 

Voor de groei van de stek in de winter te bevorderen, is er in een deel van de kas bodemverwarming. Om deze bodem te verwarmen is erg veel warmte nodig. Tot voorkort stond er een grote verwarmingsketel op, die bijna dag en nacht branden om de bodemtemperatuur op peil te houden.

 Het boren van de putten.

Dit is nu verledentijd, door aardwarmte te gebruiken en een warmtewisselaar, kunnen we nu met een geringe hoeveelheid elektriciteit de gehele bodem op temperatuur houden. Er zijn 6 putten van 130 meter diep geboord om genoeg warmte aan te kunnen. In deze putten lopen slangen en deze voeren de warmte naar de wisselaar ( dit is een gesloten systeem ).

 

Verder proberen we zo goed mogelijk me ons milieu om te gaan, onze planten zijn net als wij ook gebaat bij een goed milieu.